Nyhetsbrev fra Hjernerådet

HJERNERÅDETS NYHETSBREV 13. JUNI 2022

 

  

Partnerskapsmøte i Helsedirektoratet

I dag har generalsekretær Henrik Peersen (til venstre) og styrelederen i Hjernerådet, Magne Wang Fredriksen, vært i partnerskapsmøte i Helsedirektoratet. Partnerskapet er en viktig arena for dialog og samarbeid med helsemyndighetene om oppfølgingen av Hjernehelsestrategien.

– Vi har blant annet diskutert viktigheten av å etablere hjernehelse som kategori i helsestatistikk. Til tross for at Hjernehelsestrategien løfter frem hjernehelse som helhet, synliggjøres ikke den totale sykdomsbelastningen av hjernesykdommer i dagens helsestatistikk. Hjernesykdommer er spredt på ulike kategorier, og dermed ser vi ikke den samlede utfordringen fra hjernen, sier Henrik Peersen. 
 
VIKTIG: Hjernerådet ønsker at det etableres egen kategori for hjernesykdommer i offentlig helsestatisikk for å sikre riktig grunnlag for politiske veivalg og tiltak, samt for å gi nødvendig tallgrunnlag for å se utviklingen innen norsk hjernehelse.
 Påmeldingen er åpnet!

Nå er påmeldingen til Hjernehelsekonferansen 2022 åpnet! Konferansen skal foregå i Oslo kongressenter torsdag 3. november. Vi har plass til cirka 200 personer. Så her gjelder «først til mølla»-prinsippet. 
 
Program til konferansen finner du HER. 
 
Pris for medlemmer: 490 kroner inkludert lunsj. Pris for ikke-medlemmer: 990 kroner inkludert lunsj. Bindende påmelding og betaling i Vipps. 
 
Link til påmeldingsskjema finner du HER.


 

Professor-tips til brukermedvirkning

Nylig publiserte professor Nils Gilhus ved Universitetet i Bergen en artikkel i tidsskriftet Frontiers in Neurology om brukermedvirkning i forskning på muskelsykdommen myasthenia gravis. Medforfatter var Sandra Iren Barkås Hovland fra Foreningen for muskelsyke. Noen av tipsene deres er universelle og kan være nyttige for alle forskere som skal i gang med et nytt prosjekt.
 
– Brukerbidraget er spesielt viktig i planleggingsfasen av prosjektet, ved rekruttering av pasienter til prosjektet, i formidling av resultater, og for implementering av de nye funnene i klinisk praksis, sier professor Nils Erik Gilhus. 
 
Vi har gjengitt noen av tipsene deres om brukermedvirkning. De finner du HER.
Prøvde å kutte ut kaffe – kastet opp og fikk migrene

Hjerneforsker og lege Marte Roa Syvertsen har skrevet flere bøker om hjernen, men hun lærte noe nytt om sin egen hjerne da hun prøvde å kutte ut kaffe. «Alle mennesker er skrudd sammen forskjellig. Det kan være jeg blir lettere avhengig av kaffe enn andre,» sier Marte.

Les intervjuet med Marte i Hjernerådets eget magasin, Min hjernehelse. Du kan tegne gratis abonnement på bladet HER.


Spennende fotoutstilling

Fotograf Hans-Olav Forsang er kunstnerisk leder av fotoprosjektet «Hjernen er deg» som Hjernerådet lanserer under Arendalsuka til sommeren. «Hjernen er deg» er en stor fotoutstilling laget av noen av Norges fremste fotografer. Etter Arendalsuka vil utstillingen turnere Norge rundt og besøke Kristiansund, Trondheim, Hamar, Bergen og Oslo. 

Målet for fotoprosjektet er å gi publikum økt kunnskap og undring om hjernen. Ideen er utviklet av Hjernerådet og Forsang i fellesskap. Forsang har en lang karriere bak seg og er mest kjent fra sin tid som fotograf og billedredaktør i VG. Han har vunnet flere priser. 

Arbeidet med fotoutstillingen startet i 2019 og er blitt forsinket av pandemien. Det er mange detaljer som skal på plass, men nå nærmer vi oss med stormskritt! 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *